1. Milyen árakon dolgoznak a generálkivitelezők 2024-ben?

A 2024-es évben a generálkivitelezők árképzése több tényezőtől is függ, de most nézzük meg a Budapest, agglomeráció és Pest megye területén tevékenykedő szakemberek tarifáit.

A teljesen új építések 0-ról kulcsátadásig történő megvalósítása kapcsán a munkadíj és az alapanyag költsége együttesen határozza meg a végső árat.

A legalsó határ a nettó 500 000 Ft/m2 ár, azonban figyelembe kell venni, hogy ha valaki ennél alacsonyabb áron hirdet, érdemes óvatossággal kezelni az ajánlatot. Ilyen esetekben ugyanis gyakran előfordul, hogy a kiírt összeg nem tartalmaz minden költséget (pl. a szaniterek költségét) vagy más rejtett költségekre is számítani kell.

A felső határ, amit a piacon található generálkivitelezők kérhetnek, nettó 1 500 000 Ft/m2 ár, de természetesen ez a határ a megrendelő igényeinek megfelelően is módosulhat. Az átlagos díjak azonban ennél jóval alacsonyabbak, a legtöbb generálkivitelező 700-800 ezer Ft/m2 áron dolgozik.

Összefoglalva, a 2024-es évben a generálkivitelezők árképzése terén Budapest, agglomeráció és Pest megye területén a leginkább elfogadott nettó árak 700-800 ezer Ft/m2 között alakulnak, amely ár a teljes kivitelezést, tehát a munkadíjat és az alapanyag költségét is magában foglalja. 

Ne feledjük, a végösszeg az adott építési projekt sajátosságaitól, a kiválasztott anyagok minőségétől, és a megrendelő specifikus igényeitől is függhet.

2. Mennyibe kerül egy vállalkozó megbízása?

Ha egy építkezés során generálkivitelezőt bízunk meg a munkálatok lebonyolításával, akkor az említett árakkal kell számolnunk. A 2024-es piaci árak Budapest, az agglomeráció és Pest megye területén 700-800 ezer Ft/m2 között mozognak, ami tartalmazza a teljes kivitelezést, a munkadíjat és az alapanyag költségeit is.

Amennyiben azonban úgy döntünk, hogy több vállalkozót szeretnénk saját magunk összefogni, érdemes tudatosítanunk, hogy a végösszeg nagyon hasonló lesz a generálkivitelező által kért díjhoz, csupán az időnkbe kerül majd többe. 

Az ilyen projektek lebonyolítása jelentős koordinációs munkát és szervezést igényel, ami komoly időráfordítással jár.

Ezen kívül több járulékos költséggel is számolnunk kell, amiket könnyen megfeledkezhetünk, ha nem szakember veszi kezébe a folyamatot. Ilyenek például 

  1. a biztosítások,
  2. a munkák összehangolásának nehézsége,
  3. a mobil WC bérlése,
  4. valamint a hibásan összehangolt munkálatokból adódó károk saját zsebből való finanszírozása.


Ezek mind drágító tényezőként jelennek meg a projektben, még akkor is, ha nem vesszük figyelembe a ráfordított időnket.

Összefoglalva, a generálkivitelező megbízása nemcsak időt takaríthat meg a megrendelő számára, hanem átláthatóbbá és kiszámíthatóbbá is teszi a teljes költségvetést. A projekt saját kezű menedzselése, bár a felszínen költségmegtakarítást jelenthet, gyakran jár járulékos költségekkel és kockázatokkal.

Komplex mérnöki látásmódot igénylő projektek generálkivitelezése.

3. A generálkivitelezés jelentése

Érdemes pontosan átlátni a fogalom lényegét. A generálkivitelezés olyan építőipari szolgáltatás, amelynek keretében egyetlen vállalkozás (a generálkivitelező) felel az összes munkálatért, akár a tervezéstől kezdve az építkezés minden fázisán át a kulcsátadásig. A generálkivitelezés számos előnnyel jár, amelyek közül néhányat a következőkben sorolok fel.

Ki tudod szervezni az építési munkálatokat: a generálkivitelező átveszi a felelősséget a munkálatok irányításáért és összehangolásáért, ezzel időt és energiát spórolva meg a megbízónak.

Idő: a generálkivitelezők többnyire rendelkeznek saját szakemberekkel és szoros kapcsolatokat ápolnak külső alvállalkozókkal, így képesek gyorsan és hatékonyan dolgozni.

Felelősség: a generálkivitelező teljes felelősséget vállal a projektért, beleértve a minőséget, a költségeket és az időtartamot.

Biztosítás: a generálkivitelező rendelkezik felelősségbiztosítással, amely védelmet nyújt a váratlan események esetén.

Tőke: a generálkivitelezők általában előfinanszírozzák a munkadíjakat, így csökkentve a megbízó pénzügyi kockázatait.

Technikai információk: a generálkivitelező kivitelező cég szakértelmet és tapasztalatot ad a projekthez, és képes tanácsokkal szolgálni a tervezés és kivitelezés minden szakaszában.

Kapcsolatrendszer: széles kapcsolatrendszerrel rendelkezik az építőipari szakmában, amely lehetővé teszi, hogy a legjobb szakembereket és anyagokat találja meg a projekt számára.

Részterületek: egy cég megbízása esetén bármilyen apró munka vagy kis részlet is elvégzésre kerül, akkor is, ha ezeket egy különálló szakember esetleg már nem vállalná

Összefoglalva, a generálkivitelezés lehetővé teszi a megbízónak, hogy egyetlen ponton koordinálja az összes munkát, és megnyugodhat afelől, hogy minden részletre odafigyelnek, valamint hogy a projekt jó kezekben van.

4. Miben és miért különbözhetnek az árak más-más ajánlatokban?

Az építkezési ajánlatokban jelentős árkülönbségek alakulhatnak ki, amelyek több tényezőre vezethetők vissza. A generálkivitelezők árképzése nem csupán az alapanyagok és a munkaerő költségén alapszik, hanem számos más, gyakran kevésbé nyilvánvaló tényezőt is figyelembe vesz.

Az egyik ilyen a kapcsolatrendszer. Az építőiparban az erős kapcsolatrendszer jelentősen csökkentheti a költségeket. Ha a generálkivitelező hosszú távú kapcsolatokat ápol szállítókkal és alvállalkozókkal, az kedvezőbb árakat és gyorsabb szolgáltatást eredményezhet. Érdemes felmérni, melyik generálkivitelező miben erős, milyen területeken bír költséghatékony kapcsolatrendszerrel.

A rutin és tapasztalat is fontos szerepet játszik az árképzésben. A frissebb, tapasztalatlanabb cégek gyakran beárazzák a hibázásaik lehetőségeit, és a kockázatokat. Ezzel szemben egy megfelelő tapasztalattal rendelkező cégnek nincs szüksége ilyen „védelmi zónákra”, emiatt kedvezőbb árakat tud adni.

A csapattagok foglalkoztatása is befolyásolja az árakat. Ha a kivitelezés csak alvállalkozókkal, más cégekkel történik, az gyakran drágább, mintha a generálkivitelező bejelentett munkásokat tudna alkalmazni.

A tervek és elvárások világossága is kritikus szerepet játszik az árképzésben. A pontos felmérések és részletes tervek csökkentik a rejtett költségek és a nem várt problémák kockázatát. Mindig érdemes óvatosan kezelni a látszólagosan kedvező ajánlatokat, amelyek magas kockázattal járhatnak a rejtett kiadások miatt.

Összefoglalva, amikor generálkivitelezői ajánlatot kérünk, bátran kérdezzünk rá ezekre a tényezőkre. Figyeljünk a részletekre és legyünk tisztában a projekt valódi követelményeivel, hogy ne üljünk fel olyan ajánlatoknak, amelyek rejtett kiadásokat tartalmazhatnak.

5. Miben tud segíteni egy generálkivitelező?

A generálkivitelező szolgáltatásának igénybevétele számos előnnyel jár, amelyek közül néhányat a következőkben ismertetek:

Reális kép a projektről: A generálkivitelező képes átfogó képet adni a projektről, melynek keretében minden munkafolyamatot figyelembe vesz. Nem csupán különálló szakemberek véleményére és tapasztalatára támaszkodsz, hanem a teljes építkezési folyamatot áttekintheted.

Megvalósítással kapcsolatos fejfájások elkerülése: A generálkivitelező a felelősséget vállalja a munka elvégzéséért, így Neked nem kell aggódnod a későn érkező vagy meg nem jelenő szakemberek miatt. Minden munkafolyamatot összehangolnak, így a projekt zökkenőmentesen haladhat előre.

Minőségellenőrzés és dokumentáció: Egy generálkivitelezőnek törvényi kötelezettsége a munkafolyamatok minőségének ellenőrzése és a projekt dokumentációja. Ez biztosítja, hogy minden munka megfeleljen a szabványoknak és a megbízó elvárásainak.

Alapanyagok és hulladék kezelése: gondoskodunk az alapanyagok beszerzéséről és a munkaterületre szállításáról, valamint a munka végén a szemét és az építési hulladék elszállításáról. Ez a feladat sokszor bonyolult és időigényes lehet, de a generálkivitelező ezt is leveszi a válladról.

Összefoglalva, a generálkivitelező nagymértékben megkönnyítheti az építkezést, hiszen átfogó képet ad a projekt állapotáról, gondoskodik az összes munkafázis összehangolásáról és felügyeléséről, valamint a szükséges dokumentáció elkészítéséről. Emellett kezeli az alapanyagok beszerzését és a hulladék elszállítását is, így Neked csak a végleges eredményben kell gyönyörködnöd.

 

6. Árak munkafolyamatok és alapterület szerint

Munkadíjak becslése, amelyek nagyban függenek a projekt összetettségétől vagy a lakóhelyünktől.

Az anyagköltség a kiválasztott dizájntól, bolttól, extra igényektől függ.

 

Projekt, feladat típusa

Becsült költségkeret

Látványterv és engedélyeztetési folyamatok

7-10.000 Ft/m2

Vakolás

1.500-5.000 Ft/m2

Glettelés

1.500-2.000 Ft/m2

Gipszkartonozás

4-6.000 Ft/m2

Padlóburkolás

7-10.000 Ft/m2

Homlokzatszínezés

3-4.000 Ft/m2

Homlokzatszigetelés

7-10.000 Ft/m2

Tetőszerkezet készítése fóliázással

12-23.000 Ft/m2

Tetőfedés

3-7.000 Ft/m2

Falazás

6-10.000 Ft/m2

Forrás: qjob.hu

Komplex mérnöki látásmódot igénylő projektek generálkivitelezése.

7. Költségek és gyakori csomagok

Az építkezéssel kapcsolatos költségek és a választható csomagok széles skáláját kínálják a generálkivitelező cégek. Az ajánlatok gyakran különböző szolgáltatáscsomagokat tartalmaznak, amelyek közül a leggyakrabban választottak a következők:

Komplett csomag: Ez a leggyakoribb választás, amely magában foglalja az építkezés minden lépését, beleértve a tervezést, a földmunkákat, a kőműves munkákat, az ács- és asztalos munkákat, a belsőépítészeti munkákat, valamint az esetleges külső munkákat, például a kertépítést vagy a kerítésépítést. Ez a csomag ideális választás, ha teljesen üres telekkel rendelkezel, és szeretnéd, ha a teljes projektet egy kézben tartanánk. A „kulcsrakész” házak esetében, a végén szó szerint csak a kulcsot kell átvenned, a ház teljesen kész és beköltözhető állapotban van.

Szerkezetépítési csomag: Ez a csomag a földmunkákat, a betonozást, a kőműves munkákat és az ácsmunkákat foglalja magában. Ideális azoknak, akik szeretnék maguknak megtartani a belső munkálatok irányítását vagy saját maguk végeznék el azokat. Ebben az esetben a generálkivitelező a szerkezet kialakításáért és az alapok megteremtéséért felel.

Belsőépítészeti munkák csomagja: Ez a csomag a belső munkálatokat tartalmazza, mint például a vakolás, a festés és a burkolás. Ideális azoknak, akik már rendelkeznek egy alapszerkezettel, de szükségük van szakértőre a belső terek kialakításához.

Ezek a csomagok lehetőséget adnak arra, hogy a megrendelő saját igényeihez és körülményeihez igazítsa a projektet, és csak azokért a szolgáltatásokért fizessen, amelyekre ténylegesen szüksége van. Mindig gondosan mérlegeld az egyedi szükségleteidet és a költségvetésedet, mielőtt döntést hoznál a csomagról és a generálkivitelezőről.

8. Milyen formában kérjünk ajánlatot? Négyzetméter, vagy órabér?

Az építőiparban az árajánlatokat gyakran két módon adják meg: négyzetméter vagy óradíj alapján. Számos megrendelő szembesül a dilemmával, hogy melyik módszer a legjobb a számukra. Meglepő módon a válasz egyik sem. De miért is van ez így?

🚫 Az órabér alapú ajánlat esetén a kivitelezőnek nem áll érdekében, hogy a munkát gyorsan és hatékonyan végezze el. Hiszen minél több időt tölt a projekten, annál többet kereshet. Ezért érdekellentét alakulhat ki a megrendelő és a kivitelező között, ami konfliktusokhoz vezethet.

🚫 A négyzetméter alapú ajánlat esetén pedig gyakran bonyolult a számítás, ráadásul sokan nem veszik figyelembe, hogy a falak területét is bele kell számítani. Továbbá, előfordulhatnak olyan precíziós munkák, amelyek kis területen zajlanak, de nagy hozzáadott értéket képviselnek, melyek nem jelennek meg adekvátan a négyzetméter alapú kalkulációban.Tehát, milyen formában kérj ajánlatot? 

✅ A legjobb megoldás, ha részletes, tételes ajánlatot kérsz

Ebben a formában minden munkafolyamat, anyag és azok költségei külön-külön szerepelnek, így tisztán láthatod, mire mennyit költesz. Ez segít abban, hogy teljes képet kapj a projekt költségeiről, és megvéd a rejtett költségektől. Ráadásul, a tételes ajánlat segít abban is, hogy a kivitelező munkáját könnyebben ellenőrizhesd és értékelhesd.

9. Hogyan határozzák meg az áraikat a generálkivitelezők?

Egyedi megoldások: Minden építési projekt egyedi, és számos egyedi követelménynek kell megfelelnie, legyen szó az építési anyagokról, az épület stílusáról, a kivitelezési technikákról vagy a különféle szabályozói előírásokról. Ezek a követelmények befolyásolják a projekt költségeit, és így az árajánlatot is.

Beszállítói árajánlatok: A generálkivitelezők gyakran szoros kapcsolatban állnak beszállítókkal és alvállalkozókkal. Ezeket a kapcsolatokat felhasználva rendszeresen kérnek be ajánlatokat a szükséges anyagokra és munkákra. Ezek az ajánlatok aztán bekerülnek a végső árkalkulációba.

Saját fizikai állomány: Ha a kivitelező cégnek saját fizikai állománya van, például építőanyagok, gépek vagy eszközök, akkor ezeket a költségeket is beleszámítják az árajánlatba. Az állomány aktuális értéke, állapota és a karbantartási költségek mind befolyásolják az árajánlatot.

Az árkalkuláció összetett folyamat, amely figyelembe veszi a számos különböző tényezőt, hogy pontos és versenyképes árajánlatot nyújthasson a generálkivitelező. Emiatt a végső árak eltérhetnek a becslésektől, hiszen a piaci változások, az anyagárak ingadozásai és a projekt egyedi jellemzői mind hatással vannak az árkalkulációra.

10. Mikor érdemes megbízni egy generálkivitelezőt?

A generálkivitelezők megbízása mindig jó döntés, de vannak olyan esetek, amikor különösen ajánlott őket felkérni. Ha a következő helyzetek közül bármelyikbe is beletartozol, érdemes komolyan megfontolnod egy generálkivitelező alkalmazását:

Elfoglalt vagy: Az építkezés vagy felújítás jelentős időbefektetést igényel, és ha már egyébként is elfoglalt vagy, akkor különösen nehéz lehet ezt a feladatot is bevállalni. Egy generálkivitelező képes átvenni a projekt menedzselését, így neked nem kell az építkezés minden részletével foglalkoznod.

Nincs még tapasztalatod: Ha még nem vezettél soha építkezési projektet, akkor a folyamat bonyolultsága meglephet. A generálkivitelezőknek viszont van tapasztalatuk, és ismerik a szükséges lépéseket, így képesek hatékonyan kezelni a projektet.

Nem szereted a stresszt, a váratlan tűzoltásokat: Az építkezés gyakran jár stresszel és váratlan problémákkal. Ha nem szereted a stresszt és a tűzoltást, akkor a generálkivitelező alkalmazása segíthet abban, hogy simábban és stresszmentesebben menjen a folyamat.

Fontos számodra egy konkrét határidő: Ha fontos számodra, hogy a projekt egy adott határidőre elkészüljön, akkor érdemes generálkivitelezőt alkalmaznod. Ők tapasztaltak a munkák ütemezésében, és képesek koordinálni a különböző szakembereket és folyamatokat úgy, hogy a projekt határidőre elkészüljön.

Összefoglalva, a generálkivitelezők alkalmazása segíthet abban, hogy gördülékenyebbé és kevésbé stresszesé váljon az építkezési folyamat, miközben biztosítja, hogy a projekt határidőre és a költségvetés keretein belül valósuljon meg.

11. Hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelőt?

Az ár természetesen fontos, de nem az egyetlen tényező, amit mérlegelni kell. Íme néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni:

Referenciák: A kivitelező korábbi munkái sokat elmondhatnak a szakértelméről és megbízhatóságáról. Kérj referenciákat, nézd meg a korábbi projekteket és beszélj korábbi ügyfeleivel, ha lehetséges.

Személyes szimpátia: Ez lehet, hogy furcsán hangzik, de meglepően fontos tényező. Hosszú hónapokon át fogsz együtt dolgozni a generálkivitelezővel, így fontos, hogy jól kijöjj vele, és megbízz benne.

Kiemelt kompetenciák: Ha a projektedben van olyan feladat, ami kiemelt szakértelmet igényel (például sok falazás), akkor érdemes olyan generálkivitelezőt választani, aki ebben a területben erősebb.

Gyorsaság: Ha fontos számodra, hogy a projekt minél hamarabb befejeződjön, akkor érdemes olyan generálkivitelezőt választani, aki ismert a hatékony és gyors munkavégzéséről.

Megbízhatóság és háttér: Fontos, hogy a generálkivitelező rendelkezzen megfelelő anyagi és személyi háttérrel, és legyenek aktuális megbízásai. Ez biztosítja, hogy a cég hosszú távon is működőképes marad, és nem fog „lelépni a pénzeddel”.

Végül, de nem utolsósorban, fontos, hogy bátran tegyél fel kérdéseket, és ne hagyd, hogy a generálkivitelező szakzsargonja megzavarjon. Ez egy jelentős döntés, így érdemes időt és energiát befektetni a megfelelő vállalkozó kiválasztásába.

A cikk írója:

Berecz Zsolt

ügyvezető, építészmérnök

Bátran vedd fel velem a kapcsolatot elérhetőségeim valamelyikén, vagy írj űrlapon keresztül!

Berecz Zsolt

ügyvezető, építészmérnök

„Küldetésem a mérnöki projektek irányítása és műszaki ellenőrzése. Ezen felül már több éve meghívott gyakorlatvezető vagyok a Műegyetem Épületszerkezettani Tanszékén.”

Amiért minket választanak

Hat érv, amiért ügyfeleink minket választottak - a teljesség igénye nélkül.

Elszámolás alapú díjazás

Pontosan elszámolunk a munkával, pontosan annyit és azért fizetsz amit el is végeztünk.

100% szakértői
csapat

Szakmai tapasztalattal rendelkező mérnökök által összefogott tervezés és kivitelezés.

Egy napon
belüli válasz

Amíg máshol 1-2 hét, mire érdemi választ kapsz, mi garantáltan 24 órán belül jelentkezünk.

Konkrét határidőket vállalunk

A tervek elkészítésekor már konkrét határidőket vállalunk, így pontosan tudni fogod mikor fogunk elkészülni a kivitelezéssel.

0% megvalósítási előleg

Más vállalkozásokkal szemben mi nem kérünk megvalósítási előleget, legfeljebb az alapanyagokra vonatkozóan.

Kötbért
vállalunk

Munkánk minőségében és a kivitelezési pontosságunkban annyira megbízunk, hogy akár kötbért is vállalunk munkánkra.

Kezdjünk el beszélgetni!

Kapcsolat

Vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink valamelyikén, vagy írj űrlapunkon keresztül!

E-mail címünk

info@designandbuild.hu

Keress a közösségi médiában

Telefonszámunk

+36 20 623 49 23

Irodánk

1112 Budapest, Balatoni út 2./A