1. Miben tud segíteni egy generálkivitelező?

A generálkivitelezés nem csak arról szól, hogy a tervet valósággá varázsoljuk – ez egy sokkal komplexebb folyamat, ami a projekt minden egyes aspektusát érinti. De vajon miben tud segíteni egy generálkivitelező? Örömmel mutatom be.

Első és legfontosabb, egy generálkivitelező reális képet tud adni az előtted álló munkák valóságáról. Nincs többé szükség arra, hogy különálló szakik véleményére építkezz – a generálkivitelezővel egy valós nagy képet láthatsz, ami segít eligazodni a bonyolult folyamatokban.

A generálkivitelezővel elkerülheted a megvalósítással kapcsolatos fejfájásokat. Tudod, mire gondolok: a késő, meg nem jelenő szakik által gerjesztett problémákra. Nálunk nem fordulhatnak elő ilyen hibák, mert a projektmenedzsment a mi feladatunk.

Ráadásul nem kell az emberek felett állnod, a minőségellenőrzés és teljeskörű dokumentáció törvényi kötelezettsége egy generálkivitelezőnek. Mi gondoskodunk róla, hogy minden szabályt betartva, a legmagasabb szakmai elvárásoknak megfelelően zajljon a munka.

Végül, de nem utolsósorban: hogyan kerül az alapanyag a munkaterületre, és hogyan tűnik el a szemét a végén? Ha ezt a folyamatot neked kellene összehangolni, bizony nem lenne könnyű dolgod. De a generálkivitelező ezt is megoldja helyetted.

Röviden, egy generálkivitelező a legnagyobb támaszod a projekt során, aki gondoskodik arról, hogy minden simán menjen, hogy te csak élvezhesd a végeredményt.

2. Milyen lehetőségeid vannak, ha ki akarod szervezni az építkezési munkákat?

Építkezés – DIY vagy profi kezekbe adás?

Az építkezés sosem egyszerű feladat. Az anyagok beszerzése, a munkálatok összehangolása, a végtelen részletekkel járó stressz – mindez óriási kihívást jelenthet.

Bemutatjuk, milyen lehetőségeid vannak, ha ki akarod szervezni az építkezési munkákat.

  1. 🚫 DIY – Do It Yourself: A legelső gondolatod lehet, hogy saját magad csinálsz meg mindent. Ez fizikailag azonban szinte lehetetlen a mai elvárások mellett, és ráadásul rengeteg stresszel jár.
  2. 🚫 Félmegoldások: Itt te fogod össze a “valamikor megérkező” szakikat, neked kell kiválasztanod és cipelned, szállítanod az építési anyagot. Bár már nem neked kell minden apróságért rohangálnod, még mindig sok teher marad rajtad.
  3. 🚫 Szakiknak adod a bizalmat: Ebben az esetben a szakemberek segítenek, viszont még mindig gyakran fogsz olyat hallani, hogy “ez nem lett kész, főnök” vagy “késik az anyag, főnök”.
  4. 🚫 Generálkivitelező, de próbálsz költséget csökkenteni: Az anyagot te vásárolod meg, viszont nem fogod tudni jól megsaccolni, és vagy keveset, vagy sokat rendelsz. Ezzel rengeteg idő és pénz megy el.
  5. ✅ Megbízol egy generálkivitelezőt, és csak ellenőrzöl: Ez az egyetlen valós kényelmi megoldás. Minden látszat és számítás ellenére a leginkább megtérülő hosszútávon, minden szempontot figyelembe véve. A generálkivitelező teljes mértékben leveszi a terhet a válladról, és neked csak ellenőrizni kell a folyamatot.

 

Az építkezés hosszú és összetett folyamat, de ha jól választasz, rengeteg felesleges stressztől, időtől és pénztől kímélheted meg magad. Egy jól megválasztott generálkivitelező aranyat ér!

„Feladatunk a komplex mérnöki látásmódot igénylő projektek generálkivitelezése.”

3. Milyen tévutakat látunk?

Tévutak az építkezés során – Hogyan kerüld el őket?

Az építkezés olyan, mint egy útvesztő. Sokféle irányba el lehet indulni, de csak egy út vezet a célhoz, és sajnos, ahhoz rengeteg tévút is csatlakozik, ami levihet a helyes ösvényről. Hadd vezesselek el a leggyakoribb buktatók mentén, hogy megóvjalak a felesleges stressztől és pénzkidobástól.

  • 🚫 Rossz tanácsok: Az építkezés során könnyen beleeshetsz abba a hibába, hogy olyanok tanácsait fogadod meg, akik még sosem vettek igénybe olyan minőségű kiszolgálást, mint amit a profi generálkivitelezők képviselnek.
  • 🚫 Házilag összerakott táblázatok: Otthon, kétes biztonsággal összerakott táblázatok alapján döntesz, hogy nem éri meg kiszervezni a munkát. Ez azonban gyakran alapjaiban téves információkat tartalmaz.
  • 🚫 Elavult vagy nem releváns információk: Gyakran előfordul, hogy olyan korábbi, sok éves, vagy más paraméterekkel rendelkező munkákból indulsz ki, amelyek már nem relevánsak a mai piaci körülmények között.
  • 🚫 Figyelmen kívül hagyott tételek: Bizonyos költségek, például a padló alatti munkálatok, földmunkák, stb., könnyen elkerülhetik a figyelmedet, így a végösszeg is sokkal magasabb lesz a tervezettnél.
  • 🚫 Idő = pénz: Azt gondolhatod, hogy megéri, ha te foglalkozol vele, de közben elfelejted, hogy az építkezés egy másodállásnyi időt igényel tőled, ráadásul az alapanyagok ára is folyamatosan nő az elhúzódó építkezés miatt.
  • ✅ Az építkezés sokszor útvesztő, de a jól tájékozott döntésekkel és a megfelelő szakemberek segítségével megkímélheted magad a felesleges stressztől és pénzkidobástól.

 

Ne hagyd, hogy a tévutak eltérítsenek a célodtól!

4. Mindent figyelembe véve, mi alapján válassz generálkivitelezőt, akiben megbízhatsz?

Hogyan válassz megbízható generálkivitelezőt? Az építkezés olyan, mint a házasság. Választani nem könnyű, de amikor sikerül, az egész életedet megváltoztathatja. Íme néhány tipp, amely segít eligazodni a generálkivitelezők dzsungelében:

1. Kapcsolatrendszer: Érdemes felmérni, melyik generálkivitelező miben erős, és hol van költséghatékony kapcsolatrendszere egy-egy fajsúlyos részterületen.

2. Rutin: A frissebb, tapasztalatlanabb cégek gyakran beárazzák a hibázásaik lehetőségét és a kockázatokat. Egy megfelelő tapasztalattal rendelkező cégnek nincs szüksége ilyen „védelmi zónákra”, így kedvezőbb árakat tud adni.

3. Bejelentett csapattagok: Ha a kivitelezés csak alvállalkozókkal, más cégekkel történik, az drágább lesz, mintha bejelentett munkásokat tudna alkalmazni a generálkivitelező.

4. Köztartozás mentesség: Bizonyosodj meg róla, hogy a generálkiviteleződ nincs elmaradva az adófizetéssel. Egy köztartozásmentes cég hosszútávon megbízhatóbb partner lehet.

5. Referencia: Nézd meg, milyen korábbi munkái vannak a cégnek. Egy jó referencia sokat elárul a cég szakmai hozzáértéséről és megbízhatóságáról.

6. Szimpátia: Ne feledd, a szimpátia is fontos! Együttműködni olyan emberekkel érdemes, akikkel jól kijössz, hiszen hosszú hónapokon át együtt fogtok dolgozni.

7. Könnyen értelmezhető tervek és elvárások: Az ajánlatkérés során legyenek tisztázva a tervek és elvárások. Ne dőlj be látszólagosan kedvező ajánlatoknak, amelyek magas kockázatot hordoznak a rejtett kiadások miatt.

Összefoglalva, bátran kérdezz rá ezekre az ajánlatkérés szakaszban, hogy megfelelő döntést tudj hozni. A megfelelő generálkivitelező kiválasztása időt és energiát igényel, de a végeredmény minden bizonnyal megéri!

5. Összefoglalás: Miért és mikor érdemes generálkivitelezőt választani?

Az építkezés nem könnyű, főleg, ha az embernek már a fejét is megfájdítja a sok összetett rendszer és a modern elvárások. Okos otthonok, energiahatékonyság, biztonsági rendszerek – ezek csak a jéghegy csúcsát képezik.

Egyre összetettebbé válik az épületeink világa, ezért egyre inkább ajánlott a szakemberek, generálkivitelezők bevonása, hogy teljeskörűen kiszolgálják a megrendelők igényeit.

De mikor is érdemes felvenni a kapcsolatot egy generálkivitelezővel?

1. Telek kiválasztásánál: Már itt, a kezdet kezdetén érdemes bevonni a generálkivitelezőt, hiszen ő segíthet meghatározni, hogy a kiválasztott telek megfelel-e a tervezett épületnek.

2. Az építkezés bármely szakaszában: Még akkor is, ha már javában zajlik az építkezés, érdemes generálkivitelezővel konzultálni, hiszen szakértői tanácsaival segíthet a munka gördülékenyebbé tételében.

3. Bizonytalanság esetén: Főleg akkor, ha bizonytalanságot érzel a kivitelezés megkezdése előtt, például annak összefogásával vagy biztonságával kapcsolatban, vedd fel a kapcsolatot egy generálkivitelezővel. Nagy valószínűséggel okkal érzed ezt a bizonytalanságot, és egy szakértői vélemény jól jöhet.

Az építkezés során számos döntést kell meghoznod, de a generálkivitelező választása az egyik legfontosabb. Így könnyedén átlépheted azokat az akadályokat, amelyeket szakmai tudás hiányában egyedül talán nem tudnál.

„A tervek elkészítésétől kezdődően egészen a teljeskörű kivitelezésig
vállaljuk az épületek megvalósítását.”

A cikk írója:

Berecz Zsolt

ügyvezető, építészmérnök

Bátran vedd fel velem a kapcsolatot elérhetőségeim valamelyikén, vagy írj űrlapon keresztül!

Berecz Zsolt

ügyvezető, építészmérnök

„Küldetésem a mérnöki projektek irányítása és műszaki ellenőrzése. Ezen felül már több éve meghívott gyakorlatvezető vagyok a Műegyetem Épületszerkezettani Tanszékén.”

Kezdjünk el beszélgetni!

Kapcsolat

Vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink valamelyikén, vagy írj űrlapunkon keresztül!

E-mail címünk

info@designandbuild.hu

Keress a közösségi médiában

Telefonszámunk

+36 20 623 49 23

Irodánk

1112 Budapest, Balatoni út 2./A