1. Veszélyesebb, mint hinnénk

Az építőipar, ahogy a neve is sugallja, az a terület, ami alapjait adja a világnak, amiben élünk. Minden egyes lakóház, irodaépület, híd vagy út, ami körülvesz minket, mind az építőipar szülötte. Egyszerűen kijelenthető, hogy az építőipar egyike azon kevés iparágaknak, amik szó szerint a civilizáció alapjait teremtik meg. Éppen ezért a szakma jelentősége felbecsülhetetlen.

Ugyanakkor, mint minden más iparágban, legnagyobb sajnálatunkra az építőiparban is vannak olyan szereplők, akik a saját gyors és könnyű nyereségük érdekében készek megkockáztatni a munka minőségét, és olyan alacsony színvonalú munkát végeznek, amit a szakmában egyszerűen csak „kókler munkának” hívunk.

A kókler munka azért jelent veszélyt, mert látszólag ugyanazt az eredményt hozza létre, mint a minőségi munka, de valójában komoly hibákat és hiányosságokat rejt. Ezek a hibák, ha idővel felszínre kerülnek, nemcsak jelentős anyagi veszteséget okozhatnak, hanem az épület használóinak biztonságát is veszélyeztethetik.

Ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a kókler munka veszélyeivel, és megértsük, hogyan kerülhetjük el ezeket a problémákat az építkezéseink során. Ebben a cikkben közelebbről is megvizsgáljuk ezt a problémát, és bemutatjuk, hogyan lehet felismerni és elkerülni a kókler munkát az építőiparban.

2. Miért jelennek meg kókler munkák az építőiparban?

Az építőipar komplexitása és a nagyfokú szakértelem szükségessége a munkában gyakran azt eredményezi, hogy a gyors profit után áhítozó személyek vagy vállalkozások alacsony minőségű, kókler munkát végeznek. Lássuk, mi mindent lehet a hátterében!

1️⃣ Az egyik fő ok, hogy a szakképzett munkaerő hiánya miatt sok cégnek nincs más választása, mint kevésbé képzett munkaerőt alkalmazni. Ez nemcsak a munka minőségét befolyásolja, hanem a projekt egészét is veszélyezteti. Ez a helyzet tovább súlyosbodik a folyamatosan megnövekvő kereslet miatt, amely sok amatőr és barkácsoló számára lehetőséget teremt, hogy belépjenek az iparágba.

2️⃣ A gazdasági helyzet változása, például egy váratlan recesszió, szintén hozzájárul a problémához. Sok ember gyors karrierváltásban gondolkodik, és az építőipart látja a leggyorsabb és legegyszerűbb útnak a sikerhez. Azonban a gyors váltás gyakran hiányos képzéssel jár, ami azt eredményezi, hogy a személy egyik napról a másikra „építőipari szakértővé” válik, anélkül, hogy valóban megfelelne a szükséges szakmai követelményeknek.

3️⃣ Költségcsökkentési okokból is sokan döntenek a kókler munka mellett. Sok esetben ez magában foglalja a főállás mellett történő „maszekolást”, gyakran nem a megfelelő eszközök és felszerelések használatával, ami csökkenti a munka minőségét. Ezenkívül a felelősségvállalás hiánya, a biztosítási fedezet hiánya és a jogi keretek hiánya is komoly kockázatot jelenthet mind a munka minőségére, mind a megrendelőre nézve.

4️⃣ Végül, de nem utolsósorban, számos „kókler” jól tudja magát eladni. Lehet, hogy csak YouTube videókból tanult, vagy nincs pénze minőségi eszközökre. Ez nemcsak hibákhoz vezethet a munkában, de a rossz minőségű kivitelezés akár az ingatlan értékét is csökkentheti ❗Tehát, amint láthatjuk, a kókler munkák megjelenése az építőiparban számos okra vezethető vissza, és minden esetben súlyos kockázatot jelent.

„Legyen szó egy beruházás előkészítéséről, vagy már a kivitelezésről, egy független szakmérnöki vélemény mindig jelentős segítség.”

3. A túlterheltség és a gyorsaság nyomása: Ne legyen a határidő a fő ellenségünk

Készítő: RyanJLane | Forrás: Getty Images

Ha valami gyorsan megtörténik, akkor nagy valószínűséggel valamit elkapkodnak – ez igaz az építőiparban is. A túlterheltség és a gyorsaság nyomása gyakran olyan helyzeteket teremt, ahol a munkavégzés minősége veszélybe kerül. Itt jön képbe a megbízó felelőssége.

Megbízóként, lényeges felismerni, hogy nem érdemes irreális határidőket kitűzni. Előfordulhat, hogy a gyors eredmény reményében túl szoros határidőket szabunk, de ezzel csak elősegítjük a kapkodásból eredő hibák esélyét. Az a fránya mondat, hogy „jó dolgokra érdemes várni” – nos, az építőiparban is igaz.

Ezért légy gyanakvó megbízó! Ha te vagy a munka megrendelője, mindig kérdezz ki legalább 2-3 véleményt a tartható határidők kapcsán. Ha valaki fele annyi időt ígér, mint a többiek, legyen ez gyanús. Persze, minden szabály alól van kivétel. Ha a kivitelező szerződésben kötbért vállal, mint mi is, akkor már egy másik helyzet áll fenn. Ilyen esetben ugyanis a kivitelező anyagi felelősséget vállal a határidő betartásáért, amit az ügyfél is érzékel. (Ebben a témában további részleteket a garanciás cikkünkben olvashatsz.)

Végül, de nem utolsósorban, ne feledd, hogy az építés folyamata nem sprint, hanem maraton. A minőségi munka és a tartós eredmények időt igényelnek. Tehát tartsd tiszteletben a folyamatot, és hagyd, hogy a szakemberek elvégezzék a munkát a megfelelő ütemben – a végeredmény érdekében.

4. Kókler munkák jellemzői és felismerése: Maradjunk éberek!

Ha egy cetlit befotózva kapsz egy másfél milliós (bár igazából értelmezhetetlen) ajánlatot, egy pillanatra azért állj meg!

Az építőiparban sajnos nem ritka a kókler munka, és ezek a csapdahelyzetek olyan veszélyeket rejtenek, amiket mindenképp érdemes elkerülni. De hogyan ismerhető fel egy kókler? Lássuk a tipikus jeleit!

Az ajánlatadáskor

A kókler munka első jelei gyakran már az ajánlatadás fázisában felismerhetők. Ha a kivitelező vacillál az ajánlat összegét illetően, vagy ha csak egy SMS-ben vagy Messenger-üzenetben küld ajánlatot, gyanúsnak kell lennie.

Egy másik figyelemfelhívó tényező, ha a kivitelező nem használ szerződést, mondván, ő még „hisz a kézfogás erejében”. Ez lehet igaz, de sajnos sok más hiányosságra is utalhat, így óriási kockázatot vállalsz vele.

Még egy fontos szempont: ha a kivitelező nem ad számlát a munkáról, az is kókler munka jele lehet. A számla nem csak az ő, de a te érdekedben is fontos, hiszen igazolni tudod vele az ingatlan értékének növekedését és a minőségi munkavégzést egy esetleges értékesítés során.

Külsőségek és eszközök

A kókler munka másik jellemzője a külsőségekben is megmutatkozhat. Ha a kivitelező füstölő, belül is szennyezett autóval érkezik, koszos ruhában, rendezetlen külsővel, az legyen gyanús. Ezektől még végezhet kiváló munkát, de az esetek többségében nem ez a tapasztalatunk.

Kérdezz rá bátran arra is, van-e nála takarító szerszám, elviszi-e a szemetet maga után a végén. Ezek mind jó szűrők lehetnek a szakember igényességét illetően.

A munkaeszközök terén is figyelj! Ha például diszperzites vödörrel a kezében jelenik meg, amiben szerszámokat hoz alapanyag helyett, akkor legyél óvatos. Az alacsony minőségű szerszámok veszélyeiről korábban már esett szó.

Ezeket az árulkodó jeleket ismerve sokkal könnyebben felismerheted a kókler munkát, és megelőzheted a felesleges stresszt és kiadásokat. A minőségi munkavégzés mellett dönteni nem csak a pénztárcád, hanem az idegeid védelmében is megéri!

5. Ne légy áldozat!

Sajnos, előfordulhat, hogy akaratlanul is kóklerrel egyeztél meg, vagy már a csapdájába kerültél. De milyen jelek utalnak erre a helyzetre?

🧑‍🏭 A kifogásgyár működése

Legyen gyanús, ha a kivitelező gyakran talál kifogásokat a munka minőségére, hibáira, és mindent az előző munkák hibáira fog. Ez a probléma elhárítása, nem megoldása. Egy szakembernek az ajánlatadásnál észre kellene vennie a lehetséges problémákat, és azt előre jeleznie kellene. Ha egy „kifogásgyáros” csak panaszkodik, de nem kínál megoldást, az nem a szakma szeretetét tükrözi, hanem a kóklerei hozzáállását.

👻 A szellem kivitelező

Egy másik figyelmeztető jel, ha a kivitelező időnként elérhetetlenné válik: nem veszi fel a telefont, nem érkezik időben a munkahelyre, elhanyagolja a megbeszélt időpontokat. Ez nem csak a kivitelező profizmusának hiányát tükrözi, de a munka menetét is zavarja, így érdemes elgondolkodni a további együttműködésen.

🛡️ Védd magad!

Ha már együttműködésben vagy egy kivitelezővel, minden kérésed, kérdésed tisztázd időben, és pontosan vezessétek a többletmunkákat, hogy ne érjenek váratlan meglepetések. Egy igazán profi kivitelező menet közben jelzi a többletmunkákat, így ha egyszer csak kapsz egy váratlan számlát, az is azt jelezheti, hogy kóklerrel akadtál össze.

Nem könnyű felismerni a kókler munkát, de ha figyelsz a fent említett jelekre, nagyobb eséllyel kerülheted el a felesleges problémákat és későbbi fejfájást.

Emlékezz, a minőség hosszú távon mindig megéri!

6. Az alacsony ár csapda – Nézd meg a részleteket!

Az építkezés és felújítás mindig hatalmas anyagi befektetést jelent. Természetes, hogy mindenki a legjobb ár-érték arányt szeretné megtalálni, és sokan az alacsony ajánlatokat preferálják. De vigyázz, ez lehet csapda is!

Több ajánlat, teljesebb kép

Első és legfontosabb tanácsunk: kérj több ajánlatot! A több ajánlat lehetővé teszi, hogy összehasonlítsd őket, és így teljesebb képet kapj a piaci árakról, valamint a különböző cégek ajánlatairól. Csak így lehet biztos, hogy a legjobb döntést hozod meg.

A részletekben rejlik az ördög

Ne csak a végösszegre koncentrálj, hanem a részletekre is! Sokszor az alacsony ajánlatok nem tartalmaznak olyan alapvető szolgáltatásokat, mint például a szemétszállítás vagy a munkaterületen használatos mobil wc bérlése. Ezek a plusz költségek könnyen felverhetik az eredetileg olcsónak tűnő ajánlat árát.

A legolcsóbb ritkán a legjobb

Nagyon jó eséllyel nem a legalacsonyabb ajánlat a legolcsóbb. A minőségi kivitelezés és a megfelelő szolgáltatások hosszú távon megtérülnek, hiszen elkerülhetőek a későbbi javítások, felesleges többletköltségek. Gondolkodj hosszú távon!

Ne felejtsd el, az ár csak egy része a képnek. Az alacsony ár csábító lehet, de ne hagyd, hogy az árak összehasonlítása a minőség rovására menjen! A részletekre is figyelj, hogy a végső ár tényleg azt tükrözze, amit vársz. Az építkezés és felújítás nagy befektetés, ezért mindenképpen érdemes alaposan megvizsgálni az ajánlatokat, hogy a legjobb döntést hozd meg.

„A tervek elkészítésétől kezdődően egészen a teljeskörű kivitelezésig
vállaljuk az épületek megvalósítását.”

7. A kókler munkák következményei: Több, mint csupán egy rossz tapasztalat

A kókler munkák a legtöbbször nagyon komoly következményekkel járnak. 

Anyagi veszteség: Az elszálló költségek

Az egyik legnyilvánvalóbb következmény az anyagi veszteség. Egy rosszul végzett munka gyakran magával hozza a többletköltségeket – legyen szó akár a helytelenül beépített anyagok pótlásáról, a károk helyreállításáról, vagy akár a munka újrakezdéséről. A kókler munka „olcsósága” így hamar átfordulhat egy jelentős anyagi terhé, ami súlyosan érintheti a költségvetést.

Időbeli veszteség: Az örökké tartó projekt

A rosszul végzett munka nem csak anyagiakban mérhető. Az időbeli veszteség szintén komoly probléma. A kókler munkával eltöltött idő gyakran a duplája, vagy még több lehet, mint amennyi egy szakemberrel elvégzett munkára számíthatnánk. Ez az időveszteség stresszt, frusztrációt és az életminőség romlását hozhatja magával.

Biztonsági kockázatok: Amikor a munka életveszélyes

A rosszul végzett munka nemcsak anyagi és időbeli veszteséget okozhat, de biztonsági kockázatot is jelent. Az építőiparban a kókler munka gyakran veszélyezteti az épület szerkezeti biztonságát és akár a benne élők életét. Egy rosszul beépített villanyszerelés tüzet okozhat, egy hibásan kialakított tetőszerkezet pedig összeomláshoz vezethet.

Az épület hosszú távú értékvesztése: Az érték nem csak pénzben mérhető

Végül, de nem utolsósorban, a rosszul végzett munka csökkenti az épület hosszú távú értékét. Az épületek értéke nem csak az árukban mérhető, hanem abban is, hogy mennyi örömet és kényelmet nyújtanak számunkra. Egy rosszul végzett munka gyakran rontja az épület állapotát, ami hosszú távon csökkenti annak értékét, és a rossz minőségű munka gyakran elrettentő lehet a potenciális vásárlók számára is.

Összefoglalva, a kókler munka sokkal többet vesz el tőlünk, mint amennyit spórolhatunk vele. Anyagi, időbeli és biztonsági veszteséget, valamint az épület értékvesztését okozza. Érdemes tehát alaposan megválogatni, kire bízzuk az építkezési és felújítási munkálatokat, hogy elkerüljük a kókler munkák negatív következményeit.

7. Hogyan kerülhetők el a kókler munkák? A megfelelő előkészítés kulcsfontosságú

Most már átlátjuk, a kókler munkák nem csak bosszúságot okoznak, de komoly anyagi és időbeli veszteségekkel is járhatnak. Szerencsére vannak stratégiák, amelyek segítségével minimalizálhatóak ezek a kockázatok.

✅ Szakemberek bevonása és megbízható generálkivitelező választása

Az egyik legjobb módja a kókler munka elkerülésének a szakemberek bevonása és egy megbízható generálkivitelező választása. A generálkivitelezőnek széleskörű tapasztalata van az építőiparban, és képes koordinálni a különböző szakembereket, hogy biztosítsa a projekt sikeres és hatékony végrehajtását.

Részletes útmutatást arról, hogyan válasszunk megbízható generálkivitelezőt, itt találhatsz.

✅ A munka folyamatos ellenőrzése

Az építkezési munkálatok folyamatos ellenőrzése szintén kulcsfontosságú. Ez lehetővé teszi, hogy időben észrevegyünk bármilyen problémát, és megoldást találjunk rá, mielőtt az nagyobb károkat okozna. Egy építőmérnök vagy egy építési szakértő bevonása biztosíthatja, hogy a munka megfeleljen a legmagasabb szakmai és biztonsági előírásoknak.

További információkat a munkaellenőrzésről és a mérnöki szolgáltatásokról itt találhatsz.

✅ Átlátható szerződések és garanciák

Az átlátható szerződések és garanciák nem csak a biztonságodat szolgálják, de segíthetnek megelőzni a kókler munkát is. Egy jó szerződés részletesen leírja a munka minden aspektusát, beleértve a költségeket, az időkeretet, a felelősségi köröket és a garanciális feltételeket. A garancia pedig biztosítja, hogy a vállalkozó felelősséggel tartozik a munkáért, még akkor is, ha a projekt befejeződött.

További információkat az átlátható szerződésekről és a termékelőnyökről itt találhatsz.

Ezek a lépések segíthetnek elkerülni a kókler munkákat és biztosítani, hogy a felújítási vagy építési projekt a lehető legzökkenőmentesebben haladjon.

A megfelelő előkészítés és a szakemberek bevonása nem csak időt és pénzt takaríthat meg, de hosszú távon növelheti az épület értékét és élhetőségét is.

A cikk írója:

Szarka Gábor

generálkivitelezési vezető, építőmérnök

Bátran vedd fel velem a kapcsolatot elérhetőségeim valamelyikén, vagy írj űrlapon keresztül!

Kezdjünk el beszélgetni!

Kapcsolat

Vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink valamelyikén, vagy írj űrlapunkon keresztül!

E-mail címünk

info@designandbuild.hu

Keress a közösségi médiában

Telefonszámunk

+36 20 623 49 23

Irodánk

1112 Budapest, Balatoni út 2./A